Bij het Huis van Eemnes wordt gekeken naar wat wél lukt
Het Huis van Eemnes is een ontmoetingsplek in het centrum van Eemnes. Sinds begin 2022 werkt het Huis van Eemnes samen met het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek. Kandidaat Angelo werd begin dit jaar geplaatst. We spraken algemeen directeur Lydia Baloe.
Het Huis van Eemnes
Een avondje bridgen of voetballen, een voorstelling bezoeken in het theater, een lezing volgen, een boek lenen uit de bibliotheek, een workshop doen, een ruimte huren of borrelen in de brasserie. Het Huis van Eemnes biedt onderdak aan verschillende verenigingen, zoals een schildervereniging, zangkoor en sportverenigingen. In januari 2020 opende het Huis van Eemnes haar deuren en sindsdien is de locatie een mix van een buurthuis en sportaccommodatie, waarbij ook de zakelijke markt wordt bediend en er plek is voor de bibliotheek. “We hebben echt een sociale functie naar de inwoners,” vertelt Lydia, “maar ook de eenmalige bezoeker is meer dan welkom. Iedere dag is er wel iets te doen, we zijn zeven dagen per week open.”
Inclusief werkgeverschap
Inclusief werkgeverschap staat hoog in het vaandel. Lydia: “Bij de start in 2020 hebben we samen met de bibliotheek het LeerWerkHuis opgezet. Dat is een concept waardoor mensen (weer) deelnemen aan de maatschappij en ze vaardigheden ontwikkelen die relevant zijn voor de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt. Wij hebben plekken voor arbeidsparticipatie, dagbesteding, vrijwilligers en stagiaires. We zeggen wel eens dat we een springplank zijn. Als we een vacature hebben, dan kijken we daar eerst naar. Maar het kan ook zijn dat die er niet is. Dan hebben we het werkleertraject, waarin we iemand zo goed mogelijk proberen te begeleiden naar werk. We rollen op dit moment het concept intensief uit, samen met Mario Buras van at.groep. Dat werkt heel goed, want daar zit veel kennis, kunde en ook een groot netwerk.”
Samenwerking WSP en at.groep
Via dat netwerk worden de eerste contacten met WSP gelegd, begin 2022. Dat is in eerste instantie een gesprek met het UWV, waarna WSP-accountmanager adviseur Carolien Pronk kennismaakt met Lydia. Die kennismaking is zo positief, dat vrij snel de 39-jarige kandidaat Angelo wordt voorgesteld. Angelo zit op dat moment thuis door de coronacrisis. Hij werkte in de horeca en kon geen baan vinden. Carolien regelt een kennismakingsgesprek met Mario Buras en hierna volgt een gesprek met een collega van de brasserie. Na een dagdeel proefdraaien krijgt Angelo in maart een jaarcontract aangeboden. Hij werkt nu zo’n twee tot drie dagen per week. “We zien in Angelo absoluut dat hij graag aan het werk wil,” vertelt Lydia. “Hij is heel betrokken, laat veel motivatie zien en is een echte gastheer voor onze bezoekers.”
Iedereen verdient een kans
Angelo is bijzonder, vindt Lydia. “Het is een sporter, met zijn gespierde lichaam komt er echt iemand binnen. We vragen hem dan ook geregeld een beetje te buurten bij de jongeren die hier komen. We vinden persoonlijk contact belangrijk in het Huis van Eemnes, dat is voor iedereen prettig.” Bij het Huis van Eemnes werken ook mensen met een beperking. Die hebben vaak meer begeleiding nodig, maar dat is volgens Lydia niet erg: “Je krijgt er zoveel voor terug. De motivatie en het werkplezier spat ervan af. Daarnaast vind ik dat iedereen een kans verdient. Je ziet soms medewerkers die in het werk keer op keer tegen dezelfde zaken aanlopen. Wij kijken daarom altijd naar wat wél lukt. Daarmee help je iemand verder. Iedereen verdient een kans. We willen een leer- en werkplek zijn waar mensen fouten mogen maken en kunnen leren. We werken samen met het UWV, maar ook met de reclassering. Het maakt voor ons niet uit hoe iemand binnenkomt, als er een wil is en een intrinsieke motivatie, dan geven we iedereen een kans.”