voor inwoners, met gemeenten en UWV

WW’ers gaan in Gooi en Vechtstreek ook als zelfstandige aan de slag

Publicatiedatum: 15 augustus 2024

Ondanks dat er veel vacatures openstaan voor banen als werknemer, blijken steeds meer WW’ers aan de slag te gaan als zelfstandige. In Gooi en Vechtstreek steeg het aandeel zelfstandigen na een WW-uitkering na de coronaperiode van 2020 tot bijna 7% van de totale uitstroom uit de WW medio 2023.

Het aantal zelfstandigen in de regio bedraagt ruim 30% van het aantal werkenden op de arbeidsmarkt. De meeste zelfstandigen werken in de economische, administratieve en commerciële sector.

Werken als zelfstandige

Het aandeel mensen in Nederland dat als zelfstandige werkt is de laatste tien jaar toegenomen van 14,6% naar 16,4%. De verwachting is dat de komende jaren het aandeel zelfstandigen verder toe zal nemen. 80% van alle zelfstandigen doet dit als ZZP-er, zelfstandige zonder personeel. In de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek werken meer dan 45.500 mensen als zelfstandige. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog verder toenemen. De meeste zelfstandigen, zo’n 19.000, doen dit in de specialistische en overige zakelijke dienstverlening. Ook in de bouwnijverheid en zorg & welzijn zijn veel zelfstandigen actief.

Het aandeel zelfstandigen verschilt sterk per regio

Van het totaal aantal banen (151.100) in de regio maken de zelfstandigenbanen in Gooi en Vechtstreek ruim 30% uit. De overige banen zijn werknemersbanen. Hiermee zit de regio flink hoger dan het gemiddelde in Nederland. Waar aanpalende regio’s als Amersfoort (22,4%) Groot Amsterdam (18,5%) en Midden-Utrecht (19,3%) op of iets onder het landelijk gemiddelde van 22% liggen, schiet Gooi en Vechtstreek er dus fors bovenuit. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat juist in die regio de zakelijke dienstverlening, een sector met veel zelfstandigen, relatief sterk vertegenwoordigd is.

Uitstroom naar zelfstandige

WW’ers die werk vinden tijdens of na afloop van de uitkering gaan meestal bij een werkgever of uitzendbureau aan de slag. Een klein deel gaat aan het werk als zelfstandige. Het percentage dat aan het werk gaat als zelfstandige vanuit een WW-uitkering daalde tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021. Het nam echter vervolgens weer toe in de laatste twee jaren (zie de grafiek hiernaast).

Uitstroom WW GV
Aandeel WW’ers dat uitstroomde in arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek als zelfstandige. Bron: UWV

Zelfstandigen vanuit de WW-uitkering zijn in vergelijking met werknemers in loondienst gemiddeld wat ouder. Managers gaan relatief vaker aan de slag als zelfstandige dan andere beroepsgroepen. Van bijna één op de tien managers waarvan de WW-uitkering eindigt, is de uitkering beëindigd wegens werkhervatting als zelfstandige. Het gaat vooral om managers die in de sectoren specialistische zakelijke diensten, informatie en communicatie, groothandel en handelsbemiddeling of financiële dienstverlening werkzaam waren voordat ze werkloos werden.

UWV helpt geïnteresseerde WW’ers verder

Werkzoekenden met een WW-uitkering kunnen vanuit de WW starten als zelfstandige. Deze cliënten ontvangen daarbij begeleiding van een Adviseur Werk. Deze begeleiding start wanneer de cliënt aanvangt met zijn oriëntatie op zelfstandige arbeid, waarvoor een onderzoeksperiode toegekend kan worden. Vanuit deze oriëntatiefase kan de cliënt kiezen om een startperiode in te zetten of te starten op eigen gelegenheid (met fictieve inkomstenverrekening). In Gooi en Vechtstreek gaat het merendeel van de werkzoekenden die aan het traject beginnen volledig door als zelfstandige.

Een doelgroep die veel voorkomt in het traject om als zelfstandige aan de slag te gaan zijn mensen die richting de pensioenleeftijd gaan. Ook voor jongeren is het een manier om als zelfstandige te starten, bijvoorbeeld bij het beginnen van een eigen horecazaak. Sommige ideeën zijn uniek of onverwacht. Zo is in Gooi en Vechtstreek een werkzoekende die vanuit de sales kwam begonnen met een eigen bouwbedrijf en heeft een ICT’er van zijn hobby houtbewerking zijn beroep gemaakt. Ook gebeurt het regelmatig dat werkzoekenden via een baan als zelfstandige vervolgens alsnog een baan in loondienst aangeboden krijgen.

Ontwikkeling WW-uitkeringen

In juli 2024 werden er in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek 2.554 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is een daling ten opzichte van de maand ervoor (-2,7%). In vergelijking met juli 2023 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek toe met 15,6%. De stijging in geheel Nederland over dezelfde periode bedroeg 8%. Bij de meeste sectoren was er de afgelopen maand een daling van het aantal verstrekte WW-uitkeringen zichtbaar. Uitschieters hierbij waren Uitzendbedrijven (-7,4%) en Zorg & Welzijn (-6,3%). Het WW-percentage lag ook deze maand op 1,9% (Nederland = 1,7%).

Download de hele nieuwsflits hier.

Meer nieuws

Al het nieuws