Volop kansen in de detailhandel in Gooi en Vechtstreek
Publicatiedatum: 20 juli 2023
De personeelstekorten in de detailhandel zijn voelbaar. Hierdoor zijn er al bedrijven die hun openingstijden versmallen of filialen sluiten om het personeel beter te verdelen over vestigingen. De verwachting is dat de totale werkgelegenheid in de detailhandel tot 2024 verder zal groeien. Dit biedt ook in de regio Gooi en Vechtstreek baankansen in beroepen in de detailhandel waarvoor minder opleiding wordt gevraagd, zoals voor vakkenvullers, kassamedewerkers en kledingverkopers.
Krapte op de arbeidsmarkt voelbaar in de detailhandel
Na de coronajaren is de krapte op de arbeidsmarkt in korte tijd flink gestegen. De detailhandel bleek moeilijk te kunnen concurreren met andere sectoren op het gebied van salaris. Ruim een derde van de bedrijven in de detailhandel ervaart belemmeringen door het tekort aan personeel. Dit tekort is breed en naast specifieke verkoop segmenten zoals bouwmarkten, optiekzaken en elektronicawinkels worden ook generieke segmenten zoals kleding- en schoenenwinkels, drogisterijen en supermarkten getroffen door het tekort aan personeel.
Verwachte groei
Het totaal aantal vacatures in de detailhandel groeide in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek in de jaren 2019-2022 al met 73%. Naar verwachting zal dit tot 2024 verder groeien. Zie het landkaartje hierboven. De ontwikkeling van het totaal aantal vacatures in de detailhandel verschilt echter per regio. Zo wordt verwacht dat het aantal werknemersbanen in Limburg wat zal dalen tot en met 2024. Demografische ontwikkelingen als vergrijzing en ontgroening zorgen voor een krimp van de bevolking. Dat maakt dat ook in andere krimpregio’s zoals Friesland, Drenthe, Achterhoek en Zeeland de banengroei zeer beperkt zal zijn. In andere regio’s wordt juist een relatief sterke banengroei tot 2024 verwacht. Het gaat dan om economisch sterke (rand)stedelijke gebieden zoals Groot-Amsterdam en Utrecht. In deze regio’s groeit bovendien de bevolking.
Specifieke banen met groeipotentie
Een aantal ontwikkelingen in de sector detailhandel op een rijtje:
- Bijna de helft van de werknemersbanen in de detailhandel komt voor in winkels waar hoofdzakelijk voedingsmiddelen worden verhandeld. De totale werkgelegenheid in supermarkten stijgt echter, terwijl het aandeel voedingsspeciaalzaken gelijk blijft. Concurrentie en vergrijzing spelen hierin een belangrijke rol.
- In de non-foodsegmenten is de stijging van het aantal werknemersbanen het grootst bij pure webwinkels. Maar ook doe-het-zelf winkels hebben het aantal werknemersbanen in de afgelopen jaren zien groeien.
- De groei van grote winkelbedrijven ten koste van kleine ondernemingen zet door. Ook vullen steeds meer internationale ketens het straatbeeld.
- Tot slot zien we een verschuiving van de vraag van verkopers naar logistieke krachten. Eén van de oorzaken is het toenemende gebruik van zelfscankassa’s.
Oriënteren op een overstap naar de detailhandel
Het grote aantal openstaande vacatures binnen de detailhandel biedt bijvoorbeeld kansen voor werkzoekenden afkomstig uit minder kansrijke beroepen. Uit recent onderzoek van UWV blijkt dat bijna de helft van de werkgevers in de detailhandel aangeven dat deze 4 vaardigheden de komende 5 jaar belangrijker worden:
- Vakkennis affiniteit hebben met de producten en materialen, kennis van koop- en consumentengedrag en de doelgroep.
- Digitale vaardigheden kassasystemen, personal digital assistants (pda’s) of tablets om voorraad te checken.
- Klantgerichtheid de klant netjes bejegenen, aanvoelen wat hij/zij (niet) wil en het ‘creëren van beleving’.
- Probleemoplossend vermogen achter de ‘problemen’ van de klant weten te komen en hiervoor een oplossing creëren. Dit geldt ook voor klantenservicemedewerkers en ook in het magazijn of in de bezorging. Men moet kunnen anticiperen en kunnen ‘meedenken’ met het proces.
Werkzoekenden die overwegen de overstap naar de detailhandel te maken, kunnen bij het Leerwerkloket terecht.
Werkgevers kijken naar de mogelijkheden van medewerker
Carolien Pronk, adviseur werkgeversdiensten bij het WerkgeversServicepunt (WSP) Gooi en Vechtstreek: ‘Specsavers in Hilversum is een goed voorbeeld van een werkgever die naar de mogelijkheden van medewerkers kijkt’. Zij zijn blij met potentiële medewerkers, die opgeleid willen worden tot opticien of als verkoopmedewerker willen starten. Het is nu eenmaal moeilijk om personeel voor in de detailhandel te vinden. Daarom is Specsavers doorlopend op zoek naar gemotiveerdere medewerkers die in een dienstverlenend beroep willen werken en goed met mensen om kunnen gaan.
Zodra er potentieel wordt gezien in een sollicitant na een kennismakingsgesprek, worden de ontwikkelingsmogelijkheden besproken. Bij indiensttreding wordt er direct een half jaar contract aangeboden. Carolien: ‘Specsavers Hilversum focust zich daarna volledig op de begeleiding van de nieuwe medewerker, zodat zij meteen goed opgenomen worden in het team en de begeleiding krijgen die zij verdienen.’ Op de lange termijn zijn er veel opticiens nodig, omdat mensen steeds jonger een bril nodig hebben. Deze groei en ambitie wil Specsavers realiseren met medewerkers die ook langere tijd bij hun willen blijven werken.’
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In juni 2023 werden er in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek 2.187 WW-uitkeringen verstrekt, een stijging met 1% ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met juni 2022 daalde het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek met 12,3%. De daling in Nederland over dezelfde periode bedroeg 5%. Met name in de overige commerciële dienstverlening steeg het aantal WW-uitkeringen bovengemiddeld ten opzichte van een maand eerder en ten opzichte van andere sectoren.
Bekijk hier de hele nieuwsflits van juni 2023.