voor inwoners, met gemeenten en UWV

Ook in regio Gooi en Vechtstreek nog steeds veel beroepen kansrijk

Publicatiedatum: 18 juli 2024

Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds erg hoog is, zien we dat het aantal mensen dat een WW-uitkering krijgt langzaam stijgt. Dat zou het voor werkgevers in de regio Gooi en Vechtstreek iets makkelijker moeten maken om personeel te vinden voor alle openstaande vacatures. In de praktijk blijkt dit echter toch nog steeds moeilijk. Dat geldt voor vacatures op alle beroepsniveaus.

Veel vacatureaanbod in regio Gooi en Vechtstreek

Aan het eind van het eerste kwartaal 2024 stonden er in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek ruim 5.000 vacatures open. Hiervan was de helft voor een functie op beroepsniveau 3 of 4. Het gaat hier om beroepen met complexe tot zeer complexe of gespecialiseerde taken. UWV raamt in het eerste kwartaal 2024 het aantal ontstane vacatures in de regio Gooi en Vechtstreek op 4.500 tegenover 5.000 een jaar eerder. De vacaturemarkt veerde in het eerste kwartaal weliswaar op, maar de tendens is er een van krimp. De afname van het aantal ontstane vacatures is met zo’n 34% tussen 2023 en 2024 het sterkst zichtbaar bij de technische beroepen. Bij pedagogische beroepen (25%) en zorg & welzijn (11%) en nemen de vacatures toe.

Groot vacatureaanbod voor kansrijke beroepen in de regio

Van het totale openstaande aanbod van 5.000 vacatures in de regio Gooi en Vechtstreek is 73% een kansrijk beroep voor werkzoekenden. We spreken hier over een totaal van zo’n 3.700 vacatures voor kansrijke beroepen. Jaarlijks brengt UWV een regionale lijst uit met alle kansrijke beroepen per sector. Zo zijn de sectoren zorg & welzijn, informatie en communicatie en detailhandel goed vertegenwoordigd in de regio. Enkele kansrijke beroepen binnen deze sectoren zijn: pedagogisch medewerker kinderopvang, ICT servicedeskmedewerker en verkoopmedewerker food. Bekijk de gehele lijst met regionaal kansrijke beroepen op werk.nl.

Kansrijke beroepen in regio Gooi en Vechtstreek

Ontwikkeling WW-uitkeringen

In juni 2024 werden er in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek 2.625 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de maand ervoor (+0,9%). In vergelijking met juni 2023 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek toe met 20%. De stijging in geheel Nederland over dezelfde periode bedroeg 10%. Deze hogere stijging in de regio lijkt met name toe te schrijven aan de sectoren detailhandel, groothandel en de overige commerciële dienstverlening. Bij de meeste sectoren was er de afgelopen maand nauwelijks een wijziging van het aantal WW-uitkeringen zichtbaar. Uitzendbedrijven laten een lichte daling (-3%) zien, terwijl de stijging in de overige commerciële dienstverlening met 1,4% neerkwam op 12 extra WW-uitkeringen. Het WW-percentage lag deze maand op 1,9%. Voor geheel Nederland was het WW-percentage 1,7%.

Meer nieuws

Al het nieuws