voor inwoners, met gemeenten en UWV

Nederland leert door

Publicatiedatum: 6 augustus 2020

Het werk verandert continu. En dus is het voor de toekomst van jouw bedrijf belangrijk om bij de tijd te blijven en je werknemers up-to-date te houden. Qua kennis, vaardigheden en ervaring. Zo blijven ze wendbaar, productief en duurzaam inzetbaar. Bij jou in het bedrijf of in een baan ergens anders.

Gratis ontwikkeladvies

Werknemers in loondienst, flexwerkers, maar ook zelfstandigen en zzp’ers kunnen vanaf begin augustus 2020 kosteloos een ontwikkeltraject volgen. De mogelijkheid voor gratis ontwikkeladvies en scholing loopt via www.hoewerktnederland.nl. Dit is een initiatief van de Rijksoverheid, om mensen te helpen die (mede) door de gevolgen van de coronacrisis een verminderd carrièreperspectief hebben. Het mooie is dat iedereen een beroep kan doen op deze regeling: werknemers, zzp’ers, zelfstandig ondernemers, flexwerkers en niet-werkenden. Deel het dus vooral met bedrijven en mensen in je omgeving, hoe meer mensen hier gebruik van maken, hoe beter!

De factsheet bevat beknopte informatie over de regeling.

Hoe maken jouw werknemers gebruik van het ontwikkeladvies?

Als werknemer kun je het volgende doen:

  1. Zoek onderaan deze pagina voor een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf in de buurt.
  2. Meld je telefonisch of per e-mail aan.
  3. Maak een afspraak.
  4. De loopbaanadviseur vraagt subsidie aan en regelt de administratie.

De loopbaanadviseur zorgt voor een intakegesprek en beantwoordt, samen met de betreffende werknemer, een (online) vragenlijst. Vervolgens gaat het traject van start. Het resultaat? Een ontwikkelplan op maat.

Hoe werkt het precies?

Tijdens een aantal gesprekken tussen de werknemer en de loopbaanadviseur, komen persoonlijke kwaliteiten, behoeften en zorgen aan de orde. In het ontwikkeladvies staan de groei en toekomstplannen van de betreffende werknemer centraal.
Alles wat er tijdens dit traject besproken wordt is enkel tussen de werkende en de loopbaanadviseur. Het is aan de deelnemer of deze dit advies zal delen met zijn werkgever of niet.

Vind een loopbaanadviseur

Iedereen kan zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen. Wel moet de loopbaanadviseur over de juiste opleiding en voldoende werkervaring beschikken. Het is dan ook aan te raden om van tevoren te vragen of de loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf meedoet aan ‘NL Leert door’. Je kan bijvoorbeeld een geschikte loopbaanadviseur vinden via de zoekmachines op de volgende websites:

  • Noloc is de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches met een kwaliteitskeurmerk.
  • Career Management Institute (CMI). Met een CMI-certificering laat een loopbaanprofessional duidelijk zien dat hij of zij vakbekwaam is.
  • OVAL is de brancheorganisatie van loopbaanbedrijven met een kwaliteitskeurmerk.

Ook is het mogelijk om een afspraak te maken met een adviseur van het Leerwerkloket. De adviseurs van het Leerwerkloket helpen het hele jaar door kosteloos, onafhankelijk bij de ontwikkeling van werknemers. Zij hebben veel contacten met onderwijsinstellingen in de regio en ruime ervaring met om- en bijscholingstrajecten. Elk Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, roc’s en UWV.

Het Leerwerkloket in jouw regio vind je hier.

Nog meer leren en ontwikkelen

Er zijn nog meer regelingen waarmee je op individueel of organisatieniveau of in een samenwerkingsverband van meerdere partijen middelen kan krijgen voor leren & ontwikkelen:

SLIM voor leren & ontwikkelen in het MKB en later dit jaar ook het STAP-budget waarmee individuen zich kunnen om- of bijscholen.

Ook kan iedereen op dit moment al via de bibliotheek zijn skills verder ontwikkelen via gratis e-learning van Skillstown.

Omscholing

Vanuit het Servicepunt Techniek regio Midden is met partners gewerkt aan een voucherregeling waarmee mensen zich kunnen oriënteren op omscholing naar kansrijke banen in de techniek https://sptmidden.nl/corona-crisis/. Ook inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek kunnen hier gebruik van maken.

Meer nieuws

Al het nieuws