Hoe kom ik aan personeel
Publicatiedatum: 6 februari 2020
Dit was de alleszeggende titel van de bijeenkomst die Servicepunt Techniek Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek donderdag 30 januari organiseerde in De Soester Duinen. Ervaringsdeskundigen uit de bouw- en de installatiebranche vertelden over hun best practices met zij-instroom.
Twee parallelsessies
Zo’n 45 mensen waren er naar de bijeenkomst in Soest gekomen; werkgevers, HR-verantwoordelijken, adviseurs van de lokale WerkgeversServicepunten en Leerwerkloketten en zelfs een student van de hogeschool Leiden. Het diverse gezelschap zorgde voor een dynamische middag waar de verhalen van Schipper en Roeken Installateurs B.V. en Bloemendal Bouw B.V. centraal stonden. In twee parallelsessies deden de directeuren van beide bedrijven uit de doeken hoe zij de succesvolle zoektocht naar personeel vorm geven. Van beide bedrijven waren ook zij-instromers Bastiaan en Jacqueline meegekomen om te vertellen over hun persoonlijke leerwerktraject.
Twee best practices
Bloemendal Bouw uit Amersfoort heeft al sinds jaar en dag ervaring met het werven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met circa zestig man personeel en een heel breed palet aan diensten, leent het bedrijf zich daar erg goed voor, legden directeuren Bert Boeijink en Jan Costa uit. Een uitzendbureau dat is gespecialiseerd in deze specifieke werkzoekenden doet de voorselectie voor het bouwbedrijf. De kandidaten krijgen een contract van zeven maanden waar, als de samenwerking van beide kanten goed bevalt, een vast contract op volgt.
In deze periode volgen de medewerkers onderwijs en leren ze vooral ‘on-the-job’. Bijna alle vakmannen van Bloemendal zijn tevens leermeester en spelen een belangrijke rol in de begeleiding tijdens (en soms zelfs ná) het werk. Ook is het volgens Bert Boeijink belangrijk om de weg in het sociaal domein te kennen: ”Er zijn tegenwoordig bij verschillende instanties subsidies en potjes geld om extra voorzieningen of begeleiding uit te financieren, maar je moet je daar wel even in verdiepen.”
Directeur Fons Roeken is altijd op zoek naar enthousiaste mensen die als vakman of vakvrouw bij Schipper & Roeken Installateurs in Huizen aan de slag willen gaan. Dat deze mensen het bedrijf ook via zij-instroom weten te bereiken bewijst Jacqueline, die zich in Noord-Holland aanmeldde voor het OTIB-project ‘Branche zoekt vrouw!’. Gedreven door haar belangstelling voor techniek en haar motivatie om te leren is zij nu Roeken’s nieuwste medewerkster.
Met ondersteuning van Metechnica doorliep Jacqueline een stappenplan, liep zij twee maanden op proef via UWV bij Schipper & Roeken Installateurs. Daarna ging het snel. Fons Roeken: “Omdat Jacqueline ook na haar stage enthousiast bleef, heb ik haar graag in dienst genomen. Sindsdien werkt ze in het bedrijf, haalde haar VCA en volgt ze een praktijkopleiding bij Installatiemensen in Bussum. Het gaat geweldig goed!”
Zijn bedrijf geeft nu ook ruimte aan mensen die geen directe opleiding in de techniek hebben gevolgd en in bepaalde situaties ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Wil je in de toekomst de beschikking blijven houden over vakbekwaam personeel, moet je iedereen een kans geven,” stelt Fons Roeken.
Meer weten?
Spreken deze verhalen u aan, geïnteresseerd in de mogelijkheden voor uw bedrijf, neem dan contact op met Berry van der Zwet of Frank Boekschoten van WSP G&V.
Ook het Servicepunt Techniek Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek kan u verder helpen.
Neem contact op met Frans Bergman. Hij helpt u verder op weg naar gemotiveerd personeel. Te bereiken op 06-53328689 of spt@swahrdiensten.nl.