Het proefproject rondom AI in de media helpt statushouder Michael
Publicatiedatum: 20 september 2021
Media Perspectives, RTL, NPO en Beeld en Geluid zijn een proefproject begonnen om de ontwikkeling van AI in de mediasector te stimuleren. Tien werkzoekenden zijn bezig met het labelen van videomateriaal, zodat deze content geschikt is voor het trainen van AI-modellen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, dus wij zochten de deelnemers op om te vragen hoe ze het traject ervaren.
Michael* (35) komt uit Eritrea en is zeven jaar geleden om politieke redenen naar Nederland gevlucht. Hij is hier alleen, zijn ouders, broertjes en zusjes zijn naar Ethiopië gevlucht.
Tolk in het azc
Een nieuw leven moeten opbouwen in een vreemd land is niet gemakkelijk, zeker niet als je alleen bent. Voor Michael was dat helaas wel de realiteit. Hij vertelt ons dat hij dat best lastig vond. Zijn asielprocedure heeft vrij lang heeft geduurd, waardoor hij veel tijd heeft doorgebracht in het asielzoekerscentrum. Daar kon hij gelukkig meteen aan de slag als tolk: “Mijn Engels is heel goed. In Eritrea kreeg ik dat als vak op de middelbare school en ook op de universiteit werd in het Engels lesgegeven, dus dat gaat me gemakkelijk af.” Hij hielp andere vluchtelingen met het schrijven en vertalen van brieven, het maken van afspraken voor bijvoorbeeld ziekenhuisbezoeken, of het contact met een advocaat. Daarnaast bood hij hulp bij het gebruik of de installatie van een laptop of mobiele telefoon.
Passie voor ICT
Het wordt ons tijdens het gesprek wel duidelijk dat je voor technische zaken bij Michael moet zijn. In Eritrea heeft hij een bachelor diploma in de ICT behaald en via de Refugee Talent Hub in Nederland een aantal cursussen gedaan. Hiermee heeft hij verschillende certificaten behaald, zoals HTML en CSS en programmeertaal Python. Hij beheerst dus veel technische vaardigheden en wil daar heel graag iets mee doen. Zelf noemt hij als functie bijvoorbeeld Front-end Developer, maar hij staat ook zeker open voor andere functies: “Ik wil heel graag nieuwe dingen leren, maar ik zou wel het liefste een baan in de ICT-sector willen.”
Vrijwillig websitebeheer
Volgens Edwin (werkbegeleider) is Michael veel te bescheiden en vertelt hij niet wat hij allemaal in huis heeft. Hij noemt bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk wat Michael momenteel doet. Voor Stichting Education Runway heeft hij een WordPress website gebouwd. Deze houdt hij up-te-date en vult hem wekelijks met nieuwe informatie en projecten. Daarnaast is hij erg actief op het online platform GitHub, waar hij zijn eigen projecten plaatst, zoals sample websites en software.
De Nederlandse taal heeft Michael al aardig onder de knie en hij heeft inmiddels ook een eigen huisje in Hilversum. Hij is dus helemaal klaar om aan de slag te gaan voor een organisatie. Wij hopen dat Michael snel ergens wordt aangenomen, want hij heeft enorm veel kennis en kunde!
UPDATE: Goed nieuws voor Michael en ook voor Maha en Safas. Ze starten binnenkort met Make It Work, een programma van de Hogeschool van Amsterdam waarin de deelnemers binnen een jaar (betaald) opgeleid worden tot IT-er op HBO niveau.
Meer informatie?
Wil je in contact komen met Michael, of wil je meer informatie of dit project? Stuur dan een e-mail naar info@wspgv.nl