Bij de Gooise Tafel heeft iedereen recht op een leuke werkplek
Publicatiedatum: 26 augustus 2024
In het voormalig Philips-gebouw in Hilversum worden sinds april vorig jaar 500 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De catering op deze locatie wordt verzorgd door Gooise Tafel, gerund door de Hilversumse Daniëlle Schemkes-Visser. Ze heeft veel mensen in dienst die uit een uitkeringspositie kwamen en vult daarmee de social return-afspraak (SROI) van Gooise Tafel ruimschoots in. De normaalste zaak van de wereld vindt ze, want: “Er is voor iedereen plek in de samenleving en iedereen heeft recht op een leuke werkplek.”
Van ‘tafeltje dekje’ naar catering voor vluchtelingenopvang
Daniëlle is Gooise Tafel in 2016 begonnen als een maaltijdservice aan huis voor mensen die zelf niet in staat zijn maaltijden te koken. “Een tafeltje dekje, voornamelijk voor ouderen”, vertelt ze. Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne en vluchtelingen in Nederland terechtkwamen, werd Daniëlle gebeld door de gemeente Leusden met de vraag of zij hen kon helpen. “De bode van de gemeente Leusden kende mij, omdat haar vader gebruikmaakte van mijn maaltijdservice en hij was heel tevreden. Zij heeft de gemeente Leusden met mij in contact gebracht.”
Toen ook de gemeente Hilversum gevluchte Oekraïners ging opvangen trok Daniëlle de stoute schoenen aan en bood haar dienstverlening aan. Hilversum wees haar op de aanbestedingsprocedure: “Die Europese aanbesteding heb ik gewonnen en de rest is geschiedenis. We zijn nu dik een jaar bezig.” Van stilzitten houdt Daniëlle niet, want ondertussen gaat haar tafeltje dekje-maaltijdservice ook gewoon door.
Drie maaltijden per dag voor 500 mensen
De opvanglocatie aan de Anton Philipsweg huisvest zo’n 500 mensen. Het is een oud kantoorpand en dat kent zijn beperkingen. “Het heeft 12 jaar leeggestaan en hier moet op termijn nieuwbouw komen. Het pand is dus lang niet onderhouden. De locatie is wel wat aangepast voor de opvang van vluchtelingen, maar er kan bijvoorbeeld niet gekookt worden omdat de stroomvoorziening dat niet aankan.”, vertelt Daniëlle. Daarom komt de dienstverlening van Gooise Tafel goed van pas. “Wij verzorgen drie maaltijden per dag voor alle inwoners, zeven dagen in de week. Koken doen wij in onze keuken in het Havenkwartier, vanuit daar wordt het warm aangeleverd op de opvanglocatie.” Afwassen kan ook niet op de locatie, dus na afloop gaat al het servies en bestek weer mee terug, waar het in spoelkeukens van de Gooise Tafel wordt afgewassen.
Een springplank voor werknemers uit de social return-doelgroep
Op dagelijkse basis zorgen voor maaltijden voor 500 mensen is een flinke klus. Alleen al op deze locatie zijn 30 werknemers van Gooise Tafel aan het werk, waarvan driekwart tot de social return-doelgroep behoort. Een bewuste keuze van Daniëlle: “Er is voor iedereen plek in de samenleving en iedereen is nodig. Ik vind het fantastisch dat ik mensen een fijne werkplek kan bieden. Hun achtergrond maakt me niet uit en mensen kunnen hier ook re-integreren.” Dit betekent wel wat voor het werk van Daniëlle zelf. Ze vertelt dat ze minimaal een uur per dag extra kwijt is aan het begeleiden van haar personeel. “Ik zeg altijd: Je krijgt wat je erin stopt. Dus als je mensen goed begeleidt, inwerkt en neerzet komt dat er vanzelf wel uit. Mits ze gemotiveerd zijn natuurlijk.”
Daniëlle ziet haar werk als een springplank voor haar werknemers en investeert graag in ze. Dan gaat het bijvoorbeeld om het leren van de Nederlandse taal en het opdoen van werknemersvaardigheden, maar ook om heel praktische zaken zoals kennis van voedselveiligheid en hygiënevoorschriften. Allemaal heel handig om aan de slag te gaan in de horeca, een branche waar momenteel veel baankansen zijn in de regio. Hierbij is er ook een succesvolle samenwerking met het WerkgeversServicepunt (WSP) Gooi en Vechtstreek ontstaan. Ernst Tukker, accountmanager bij het WSP, heeft in de afgelopen jaren diverse werkzoekenden geïntroduceerd bij Gooise Tafel, die hier ondertussen met veel plezier aan het werk zijn. Ook medewerkers uit omliggende gemeenten hebben verschillende kandidaten bij Gooise Tafel met succes voorgesteld.
Gooise Tafel werkt vooral samen met lokale leveranciers, die hierdoor ook meedelen in de voordelen. Daniëlle schat dat zij in totaal zo’n 60 mensen aan het werk hebben. “Ik denk dat de opvang ook supermooie kansen biedt. Ja, het kost wat, maar het levert ook veel op.”
Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen
Daniëlle benadrukt dat ze dit allemaal niet in haar eentje doet: “Dit is 24/7 topsport en een goed team om je heen is essentieel. Ik ben voor het Philips-project dan ook de samenwerking met Dennis Liu van Zinineenbroodje aangegaan.” De twee lokale ondernemers ontmoetten elkaar tijdens een netwerkborrel van de ondernemersvereniging en hebben samen de handschoen opgepakt. “Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen”, zei Daniëlle gekscherend tegen Dennis aan het begin van hun samenwerking en ze voegt daar nu aan toe: “Samen laten we zien dat we als lokale ondernemers met elkaar ook mooie, grotere doelen kunnen bereiken.”
20% social return bij Gooise Tafel
Bij de aanbesteding voor de catering spraken Gooise Tafel en de gemeente Hilversum af dat 5% van de opdrachtsom moest worden ingevuld als social return, een voorwaarde in het inkoopbeleid van overheden binnen de regio Gooi en Vechtstreek. Uiteindelijk is dat bij Gooise Tafel 20% geworden, veel meer dan er was afgesproken. Daniëlle: “Ik kijk niet zozeer naar die percentages en waardes. Mij gaat het erom dat er voor iedereen plek is in de samenleving en dat iedereen recht heeft op een leuke werkplek. Ik vind het belangrijk dat we goede mensen in dienst hebben, die gemotiveerd zijn en service willen verlenen aan bewoners.”
In principe is iedereen welkom bij Daniëlle, al vraagt dat soms wat aanpassingsvermogen omdat het om een behoorlijke fysieke functie gaat: “Soms weet je niet of iemand fysiek iets aankan, maar we willen het altijd proberen. Daar waar mogelijk passen we dingen aan, maar je moet wel eerlijk en realistisch zijn als dingen niet lukken.” Ze geeft een voorbeeld van een kok die zich bij haar meldde. Hij was 60+ en had last van zijn knieën. In de eerste 6 maanden van de opvang deden de liften het niet. “Dan schuif je gewoon met het rooster en hebben we hem naar de begane grond gehaald. We kijken altijd naar de mogelijkheden”.
Trotse ondernemer
Op de vraag waar zij trots op is zegt Daniëlle: “Dat ik binnen het daarvoor beschikbare budget kwalitatief goede maaltijden kan leveren. Dus ook met voldoende groenten, fruit en ten minste één keer vis per week.” Hierbij is er ook een verschil in eetcultuur tussen Nederland en Oekraïne te zien. Nederlanders eten veel meer warme groenten dan mensen in Oekraïne gewend zijn. Met een uitgebreide saladebar probeert Daniëlle de bewoners te verleiden gezond te eten en dat lukt goed. De saladebar met op locatie gesneden ingrediënten is zeer populair.
Ook is ze trots op de goede beoordeling die ze krijgt van zowel de gemeente Hilversum als de Oekraïense bewoners voor haar dienstverlening. In een rapportcijfer uitgedrukt scoort Gooise Tafel ruim een 8. Dat is niet vanzelfsprekend, vertelt Daniëlle: “Oekraïners zijn best een kritische doelgroep en eten ook graag hun eigen gerechten. Daar proberen we op in te spelen. We vragen inwoners om hun recepten te delen en we blijven proberen tot we het écht goed hebben. Bovendien willen we regelmatig iets speciaals organiseren. Zo hadden we een speciaal Moederdag-ontbijt, bakken we ook wel eens pizza’s met de hele locatie en natuurlijk kan een barbecue op zijn tijd ook niet ontbreken!”
Social return voor meer kansen voor iedereen
Social Return On Investment (SROI) is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden -zoals de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek- kunnen, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Klik hier voor meer informatie over social return in de regio Gooi en Vechtstreek.